girl

 

Cykoria jest naturalnym źródłem INULINY - polisacharydu, który gromadzi się jako materiał zapasowy w korzeniu Cichorium intybus.  Inulina jest rozpuszczalnym włóknem pokarmowym o neutralnym smaku, ulega trawieniu dopiero w jelicie grubym. Ma właściwości prebiotyczne, czyli stymulujące wzrost korzystnej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Korzystna flora bakteryjna jelit działa ochronnie na błonę śluzową jelit, zapobiega zaparciom, chroni przed rozwojem bakterii chorobotwórczych właściwości inuliny: 

 

          •       ma działanie moczopędne i żółciopędne
      •     ułatwia trawienie
      •     stosuje się przy niedomaganiach wątrobyfamily
      •     zapobiega zaparciom
      •     pomocna przy kolkach wątrobowych
      •     stosuje się przy anemii
      •     reguluje poziom cukru
      •     oczyszcza organizm z toksyn
      •     wzmacnia odporność organizmu
      •     chroni przed infekcjami i przeziębieniami
      •     usprawnia metabolizm
      •     stymuluje wydzielanie żółci
      •     pobudza wydzielanie soków żołądkowych
      •     mniejsza wchłanianie tłuszczów
      •     zwalcza wolne rodniki – silny przeciwutleniacz
      •     obniża poziom cholesterolu
      •     normuje poziom cukru w krwi
      •     likwiduje i zmniejsza uczucie wzdęcia
      •     wspomaga leczenie bezsenności
      •     zapobiega zmarszczkom
      •     łagodzi podrażnienia skóry
      •     zwiększa wydzielanie mleka u matek karmiących