CYKORIADA to grupa produktów spożywczych najwyższej jakości pochodzących z ekologicznych upraw, których podstawowym składnikiem jest ekstrakt z korzenia cykorii.

 

Cykoria (chicorium) – niezwykła niskokaloryczna sycąca roślina, która od dawna wykorzystywana jest w medycynie ludowej.

 

kwiat

happy womantnCykoria to przede wszystkim bogactwo składników i właściwości.

  • Stanowi źródło cennego błonnika oraz inuliny, która jest naturalnym prebiotykiem.

  • Cykoria jest źródłem wielu witamin - przede wszystkim witaminy A i C oraz witamin B, E, K.

  • Zawiera szereg składników mineralnych: potas, wapń, fosfor, magnez, beta-karoten, mangan, żelazo, miedź, cynk, siarka, selen.

  • Stanowi również źródło aminokwasów i folianów.

 

Cykoria posiada szereg właściwości korzystnie wpływających na zdrowie i urodę człowieka:

  • przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu wspomaga naturalną walkę z nadwagą;
  • stabilizuje poziom cukru we krwi;
  • dzięki inulinie korzystnie wpływa m. in. na pracę jelit, działa hipoglikemicznie, przez co zalecana jest chorującym na cukrzycę oraz obniża stężenie cholesterolu – działanie przeciwmiażdżycowe;
  • wspomaga oczyszczanie organizmu – usuwa zbędne produkty przemiany materii, oczyszcza organizm z toksyn;
  • dzięki zawartości witaminy A wspomaga odbudowę skóry i zapobiega jej starzeniu się, ponadto pomaga w walce z trądzikiem oraz łagodzi podrażnienia skórne;
  • stymuluje wątrobę, poprawia i przyspiesza trawienie oraz przyswajanie pokarmów, likwiduje wzdęcia;
  • stabilizuje rytm serca, przez co zalecana jest osobom z problemami układu naczyniowo-sercowego, może być spożywana przez osoby z arytmią;
  • wpływa na wzmocnienie systemu immunologicznego, dzięki m. in. zawartości witaminy C poprawia odporność, chroniąc organizm przed przeziębieniami i infekcjami;
  • pomaga zwalczać bezsenność;

 

 

 

DZIAŁANIE I WŁAŚCIWOŚCI CYKORIADY*

ZDROWIE

OBNIŻANIE POZIOMU CUKRU WE KRWI.

Inulina – roślinny błonnik, główny składnik Cykoriady adsorbuje glukozę po posiłku, przez co ogranicza jej wchłanianie do krwi, zmniejsza jej rezerwę (glikoliza).

W przypadku cukrzycy inulina wykazuje właściwości własnej produkcji insuliny przez trzustkę, gdyż stale stabilnie redukuje poziom glukozy we krwi. W cukrzycy związanej z insulinoopornością regularne spożywanie roślinnych ekstraktów, bogatych w inulinę przyczynia się do uwrażliwienia tkanek na działanie insuliny i w konsekwencji do redukowania nadmiernej produkcji insuliny przez trzustkę.

SKUTECZNY PREBIOTYK

Inulina w cykorii stanowi jedno z największych źródeł naturalnego prebiotyku. Prebiotyki jako nieliczne w naszym pożywieniu nie ulegają trawieniu – są niezwykle oporne na działanie enzymów żołądkowych, dlatego dostają się do jelita grubego, gdzie podlegają fermentacji.

Bardzo korzystnie działają na wzrost pożytecznej mikroflory w tym Bacteroidetes, ograniczając tym samym bakterie gnilne, drożdżaki.

Przewaga pożytecznych mikroorganizmów wpływa na ogólną poprawę kondycji człowieka, stanowi ochronę przed rozwojem chorobotwórczych bakterii, prowadzących do częstych chorób, takich jak: polipy, biegunki, zaparcia, grzybice, a nawet nowotwory.

ZDROWSZA WĄTROBA, NIŻSZY CHOLESTEROL

Inulina zawarta w Cykoriadzie bierze czynny udział w metabolizmie tłuszczów (również pochodzenia zwierzęcego), redukuje lipoproteiny VLDL. Prowadzi to do zmniejszania stłuszczenia organów wewnętrznych – w tym wątroby (zmniejszając także jej produkcję kwasów tłuszczowych) oraz zmniejszenia stężenia „złego cholesterolu” LDL we krwi, triglicerydów.

ZWIĘKSZONE WCHŁANIANIE MIKROELEMENTÓW, GĘSTE I MOCNE KOŚCI

Wiele badań zaczyna wskazywać na zwiększenie wchłaniania składników mineralnych, głównie magnezu i wapnia, właśnie przez osoby których dieta bogata była w suplementacje ekstraktami z cykorii, źródłami inuliny. W ślad za tymi badaniami coraz częściej za granicą pojawiają się publikacje stanowiące o korzystnym wpływie na mineralizację i gęstość kości, dlatego jest stale badana na osteoporozę.

OSŁONKA PRZY ANTYBIOTYKOTERAPII

Inulina z cykorii w 40% staje się biomasą pożytecznych bakterii, następne 40% są zużywane przez bakterie do wykonania kwasów tłuszczowych, takich jak: propionowy i tłuszczowy – pełnią funkcje osłaniające śluzówkę jelita, stymulują wzrost komórek nabłonkowych. Niestrawione 20% inuliny transformuje się do kwasu mlekowego, który wraz z naturalnymi antybiotykami, wydzielanymi przez pożyteczne bakterie, w znacznym stopniu kontroluje liczebność populacji szkodliwych organizmów.

Jeśli w trakcie antybiotykoterapii prowadzona jest probiotyczna suplementacja w postaci szczepów bakterii – idealnym uzupełnieniem jest dostarczenie równocześnie prebiotyku w postaci Cykoriady.

W tym przypadku na szczególną uwagę zasługuje Cykoriada z RÓŻĄ, ponieważ stanowi ona dodatkowe źródło łatwo przyswajalnej witaminy C.

 

 

 *na podstawie działań i właściwości inuliny, cykorii, róży, echinacey, żeń-szenia, stewii – składników produktu CYKORIADA

  

 

Więcej o cykorii:

Cykoria.pdf

http://dieta.pl/nowosci/zdrowie/cykoria-1041.html 

http://www.fit.pl/dietetyka/abc-zywienia/zdrowe-odzywianie/cykoria--i-jej-wlasciwosci,543,1,0.html

http://rozanski.li/?p=436